La portaveu de Compromís a Orpesa subratlla que la proposta adapta la iniciativa que ha proposat Compromís Almassora

La portaveu de Compromís per Orpesa, Marta Rubio, formalitzarà una proposta en el ple d’aquesta setmana per a aconseguir que els veïns de la localitat tinguen veu en el ple. Rubio, que arreplega la proposta engegada al juny a Almassora per l’alcaldessa de la localitat, Susanna Nicolau, pretén així que els ciutadans tinguen per primera vegada en la història puguen participar i prendre la paraula en les sessions plenàries.

La iniciativa de Rubio, presentada en forma de prec, proposa nous mecanismes de participació, pels quals “qualsevol veí de la localitat que formule per escrit una pregunta al Consistori rebrà en el ple la contestació a aquesta qüestió”. A més, en aquesta iniciativa s’estableix el compromís per part del Consistori de publicar la resposta en la web municipal si per l’envergadura o la dificultat tècnica de la qüestió precisara d’informes tècnics per a poder respondre’s satisfactòriament.

La transparència i la participació, són eixos programàtics i transversals de Compromís, per açò, la coalició pretén aplicar la mesura no solament en els municipis on té responsabilitat de Govern, sinó també en les localitats on està en l’oposició. “La transparència i la participació milloren la democràcia, per açò considerem que la proposta, que s’ha testat en localitats com Almassora, s’aplique també a Orpesa, perquè beneficiarà no solament a l’oposició, sinó en general a l’acció de Govern”.

La proposta de Rubio estableix uns requisits pels quals, en acabar la sessió plenària, l’alcaldessa o regidor delegat contestarà a les preguntes sobre assumptes concrets d’interès formulades amb un minim de 10 dies, de manera que es puga sol·licitar als serveis tècnics qualsevol circumstància. Tal com fixa la proposta de Compromís a Orpesa, “la lectura de les qüestions plantejades es realitzarà directament pels ciutadans o col·lectius o pels seus representants legals, des de l’espai habilitat per al públic”.