Compromís per Orpesa demana recuperar les emissions de TV3 al País Valencià

La portaveu Marta Rubio va dir que després de la fi d’RTVV, “el País Valencià es va quedar sense mitjans de comunicació públics en la nostra llengua”

Es demana també exigir al Consell a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya entre TV3 i les futures ràdios i televisions públiques valencianes

La portaveu de Compromís, Marta Rubio, ha presentat una moció per a que l’Ajuntament d’Orpesa reclame al Govern central que garantisca les emissions de totes les televisions i ràdios públiques en la nostra llengua en el conjunt dels territoris on es parla català en les seues variants. Rubio ha recordat que, després de la fi d’RTVV, “el País Valencià es va quedar sense mitjans de comunicació públics en la nostra llengua. Per això, volem que el consistori es comprometa a demanar mesures para acabar amb aquesta situació que vulnera els drets dels ciutadans valencians”.

Marta Rubio ha remarcat que la Carta Europea de les Llengües Minoritàries, signada l’any 1992 pel Comité de Ministres del Consell d’Europa, indica que els signants van acordar “garantir la llibertat de recepció directa d’emissions de ràdio i televisió dels països veïns en una llengua practicada sota una forma idèntica o pròxima d’una llengua regional o minoritària i a no oposar-se a la retransmissió d’emissions de ràdio i televisió de països veïns en tal llengua”.

Per tal de complir amb aquest acord, Compromís demana instar al Govern central “a garantir les emissions de totes les televisions i ràdios realitzades total o parcialment en la nostra llengua pròpia en el conjunt del domini lingüístic”. La moció exigeix també instar a la Generalitat Valenciana “a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i les futures ràdios i televisions públiques valencianes, que permeta que tots siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català”.

Marta Rubio ha incidit en que “les emissions de TV3, Catalunya Ràdio i de la resta de canals públics catalans a terres valencianes han patit contínuament entrebancs per part dels poders públics. A dia d’avui i malgrat les mobilitzacions ciutadanes i, fins i tot, malgrat el fet que moltes institucions, entre elles l’Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló, en un acord de febrer de 2011, s’hagen pronunciat favorables a que les emissions de la TV3 a Castelló i la resta del territori valencià es restablisquen, continua sense poder veure’s la TV3 al nostre territori. Continua, doncs, vigent aquesta reivindicació”.

“Després que el 29 de novembre de 2013 es posarà fi a les emissions de RTVV, el País Valencià va quedar sense canals ni de televisió ni de ràdio en llengua pròpia, la qual cosa  deixa en una situació de gran feblesa al valencià. Ara més que mai la recuperació de les emissions de la ràdio i la televisió pública catalanes són de vital importància per a la normalització del valencià en el conjunt del seu àmbit lingüístic”, va explicar Rubio.

Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *