La coalició també aconsegueix que s’aprove per unanimitat la rehabilitació del jaciment arqueològic d’Orpesa la Vella

“Buscar el consens, obrir línies de diàleg i aconseguir acords: aquesta és la manera que té Compromís de fer política a Orpesa”. Així ho ha manifestat la portaveu de la coalició a l’ajuntament d’aquesta localitat de la Plana Alta després del ple que es va celebrar ahir i en el qual es van aprovar diverses iniciatives a proposta de Rubio. La primera: instar el Govern a garantir les emissions de totes les televisions i ràdios realitzades total o parcialment en valencià.

La portaveu de Compromís a l’ajuntament d’Orpesa ha explicat que la moció va tirar endavant “gràcies a l’abstenció i Ciutadans i el Partit Popular. Vull ressaltar que podrien haver votat en contra i ‘tombar’ la moció i no ho han fet “. Per Marta Rubio, “es tracta d’acabar amb els enfrontaments a propòsit de la llengua i amb aquesta actitud del PP i Ciutadans crec que a Orpesa anem pel bon camí”.

Segons Rubio, aquesta proposta té a veure tant amb el tancament de RTVV com amb el tall en el senyal de TV3 i Catalunya Ràdio. “Després que haja passat tot això, podem dir que s’està incomplint reiteradament l’acord de la Carta Europea de les Llegües Minoritàries”. El suport que ha tingut aquesta iniciativa en el ple, “ens permetrà instar, d’una banda, al Govern central, i de l’altra, al Consell, a arribar a un acord de reciprocitat amb la Generalitat de Catalunya pel que fa a les emissions de TV3 i els altres canals públics catalans i les futures ràdios i televisions públiques valencianes, que permeti que tots siguen rebuts en el conjunt del territori valencià i català “.

Per a la portaveu de Compromís això suposa, “ni més ni menys, que complir un acord europeu, en concret, el de la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, la qual cosa ens sembla essencial per a la defensa de la nostra llengua”.

Però no ha estat aquesta l’única proposta de Compromís que ha eixit endavant en aquest ple del mes de gener. A proposta de la coalició, finalment, el ple ha dit sí a la petició de Compromís la portaveu havia presentat una moció per demanar que es posés en valor el jaciment arqueològic d’Orpesa la Vella. Aquesta proposta s’ha aprovat per unanimitat. El propòsit d’aquesta iniciativa, que ara ha donat suport el ple, és “que s’elabore un projecte per a la rehabilitació del jaciment amb la intenció de convertir-lo en un atractiu per als veïns i turistes”.

A més, el ple ha aprovat no només la rehabilitació del jaciment sinó que s’inicien les gestions pertinents perquè l’ajuntament siga el que gestione aquest emplaçament. Cal recordar que Compromís sol·licitava en aquesta moció que s’incloguera una partida específica de 250.000 euros en els pressupostos del 2016 per a pagar els treballs corresponents i, d’altra banda, que es reclamaren les ajudes pertinents a la Diputació de Castelló i a la Direcció General de Patrimoni per aquesta finalitat.