La coalició demana l’ajuntament que la commemoració es faça durant les festes d’octubre

El grup Compromís d’Orpesa ha presentat una iniciativa perquè l’Ajuntament pose en marxa un programa específic amb exposicions y conferències per tal de divulgar el fet històric de l’assalt pirata del 1619.

El regidor de Compromís, Josep Lluís Romero, ha explicat que aquesta proposta està motivada en la intenció “de donar a conèixer un dels fets més destacats de la història de la Vila d’Orpesa com va ser l’assalt dels pirates berberiscos en 1619”. Segons Romero, això va marcar de forma molt profunda la història d’Orpesa en dos sentits ja que, d’una banda, va ser una tragèdia humana, amb la massacre de quasi tots els habitants de la Vila d’Orpesa, i de l’altra, el religiós, amb la profanació de la imatge de la Mare de Déu del Roser. “A més dels morts del propi assalt, 50 dones i nens va ser cremats després de refugiar-se al castell d’Orpesa. Els pirates també van profanar la imatge de Mare de Déu del Roser, que després va ser coneguda com Verge de la Paciència”, ha explicat el regidor de Compromís.

“Des de Compromís considerem imprescindible estudiar, divulgar i honorar la memòria dels avantpassats que van morir en l’assalt, així com de la història de la reconstrucció de la imatge de la Mare de Déu de la Paciència”, ha assenyalat Romero. Per al regidor, cal reivindicar un fet històric com va ser l’assalt de 1619 “perquè aprofite de cohesió entre tots els orpesins”. La manera d’aconseguir-ho és donar-li rellevància en el marc de les festes patronals d’octubre en honor a la Mare de Déu de la Paciència. “Proposem que per a les pròximes festes d’octubre en honor a la Mare de Déu de la Paciència es programe una missa de difunts en record de les víctimes de l’assalt; s’inaugure una placa commemorativa a la plaça de l’Església, i s’organitze un programa específic sobre l’esdeveniment amb exposicions, conferències i altres actes”, ha manifestat Romero.

“Es tracta d’aprofitar les sinergies d’un esdeveniment històric, per trist que fos, per augmentar la unió entre els veïns d’Orpesa i el sentiment de poble”, ha conclòs el regidor de Compromís.