Compromís per Orpesa ha presentat per al ple ordinari de setembre una moció per fer complir a l’ajuntament, comandat pel Partit Popular, amb la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià. En l’actualitat, i des de fa molt de temps, aquesta llei s’està incomplint constantment, així com els articles de l’Estatut d’Autonomia i de la Constitució que fan referència a la utilització i defensa de la nostra llengua.

“El valencià és una llengua discriminada en l’Ajuntament d’Orpesa, ja que l’única llengua utilitzada per a realitzar les informacions municipals és el castellà. Un bon exemple d’aquesta discriminació és la pàgina web de l’ajuntament, que des de que és posara en marxa té habilitada una versió en valencià que mai ha funcionat”, ha criticat la portaveu de Compromís Marta Rubio

Amb aquesta moció Compromís pretén aconseguir que “el govern del PP utilitze la llengua pròpia del País Valencià, com a llengua oficial que és, donant-li ús en els comunicats oficials, documentació, campanyes publicitàries i altres publicacions que es duguen a terme per part de l’ajuntament i que, en la actualitat, tant sols es fan en castellà”.

“Resulta vergonyós que a hores d’ara encara s’hagen de presentar mocions com aquesta demanant una cosa que hauria de ser de sentit comú per a tots els valencians i valencianes, i és l’ús normalitzat del valencià, més encara quan parlem de la seua utilització des de les institucions públiques, que han de garantir els drets lingüístics de tots. Però sembla que aquesta idea no és compartida per tots, ja que per part de determinats partits sempre es troben obstacles i excuses per a garantir la utilització del valencià”, explica Marta Rubio.

Rubio ha recordat que “afirmacions com “Jo estic a favor de parlar valencià, però…” són una constant davant els debats al voltant de la nostra llengua, excuses barates per part d’aquells que no volen reconèixer que no els agrada que es parle valencià. Nosaltres ho tenim clar, no podem romandre immòbils davant determinades actituds i actuacions per part de partits detractors de la nostra llengua i dels nostres drets. La nostra llengua ha de ser defensada per totes i tots, i des de les institucions s’ha de treballar per garantir els dret lingüístics dels valencians sense excuses i sense dubtes”.