Compromís per Orpesa va celebrar el seu acte central de campanya acompanyat d’un bon grapat de veïns i veïnes que es van apropar a l’Espai Cultural per a escoltar les propostes de la formació que encapçala David Ribés

El candidat a l’alcaldia va remarcar la importància de que Compromís tinga la força suficient per tal de condicionar les polítiques durant la propera legislatura des del vessant de la sostenibilitat, els serveis socials, la protecció del medi ambient i la sensibilitat cap al valencià

L’Espai Cultural va acollir el passat diumenge l’acte central de campanya de Compromís per Orpesa, en el que la formació encapçalada per David Ribés va presentar el seu projecte per a les eleccions municipals que se celebraran este diumenge. Els candidats van explicar les principals propostes de Compromís per a Orpesa i les seues motivacions per a implicar-se en la vida política. En acabar l’acte, tots els assistents van poder conversar de manera distesa mentre tastaven el berenar que es va preparar per a l’ocasió. A l’acte van assistir el senador Carles Mulet i l’antic diputat a les Corts Josep Maria Pañella.

El míting va ser presentat per Núria Fabregat, número 4 de la candidatura de Compromís, la qual va parlar de la importància de les energies renovables i va criticar els projectes de la MAT (línia de molt alta tensió que recorrerà les comarques de Castelló des de Morella fins Almassora) i la MAGDA (una macro planta d’energia solar que ocuparà més de 472 hectàrees als termes de Les Coves de Vinromà i Benlloc). “Hem d’aprofitar les teulades de les cases i dels edificis municipals per tal de crear edificis autosuficients i sostenibles”, va dir Fabregat.

Eric Traver: “No volem que torne l’època d’odi, foscor i amiguisme”

Eric Traver, número 3 de la candidatura i actual portaveu de Compromís a l’Ajuntament d’Orpesa, va fer balanç de la legislatura que està a punt d’acabar-se. Traver va remarcar que Compromís va proposar redactar la redacció d’un nou PGOU més sostenible que no va tindre el suport del govern local. “Fa quatre anys també vam demanar la revisió de l’ordenança que bonifica l’IBI a hotels i càmpings per fer-la més efectiva i ambiciosa però encara no han fet res. Eixa ordenança no té més sentit que afavorir a certa cadena hotelera”, va lamentar Traver.

El candidat va destacar que Compromís es l’únic partit que es va posicionar en contra de la construcció d’un hotel junt a la Via Verda. “Som els únics que defensem la natura i els espais naturals”, va dir Traver. El candidat i regidor va demanar repensar la ubicació de la futura piscina municipal per tal de plantejar una zona que agrupe totes les infraestructures esportives, una proposta que el govern municipal va ignorar. Traver va lamentar també la negativa dels partits del govern a dedicar diners a millorar camins rurals. “Han invertit el mateix que el PP, és a dir, 0 euros”.

Per a acabar, Traver va remarcar la importància de protegir els nostres espais naturals, buscar alternatives al turisme de masses i de venda d’apartaments, al mateix que va posar en valor la tasca de les àrees de govern que gestiona Compromís en la Generalitat Valenciana. “En els últims anys s’han contractat més de 15.000 docents nous”, va dir Traver, que va animar a recolzar a Compromís “per a que no torne l’època d’odi, foscor i amiguisme”.

Bárbara Gual: “Som sinònim de prioritzar el bé comú per damunt de qualsevol interès polític, especulatiu o personal”

Bárbara Gual, número 2 de la candidatura, va centrar el seu discurs en dos de les principals preocupacions de Compromís: “el poc habitable que està el nostre poble i la manca de feina que no siga estacional. La recepta que oferim comença per una cosa molt simple: per naturalitzar i netejar el nostre poble i protegir els espais naturals que tenim”. Gual va lamentar que a Orpesa “falta neteja i moltes parts del municipi està molt deixades”.

La candidata va indicar que cal “reestructurar el nou contracte de recollida de deixalles i crear un ecoparc per a millorar la gestió de residus. A més, cal destinar més efectius per al manteniment de les zones verdes i els carrers”. Bárbara Gual també va parlar de la importància de “naturalitzar el municipi si volem millorar la qualitat de vida. Per aquesta raó, és prioritari plantar més arbres, millorar les voreres, crear més carrils bici, horts urbans i espais per a l’esport a l’aire lliure”.

Sobre la manca de treball, Bárbara Gual va recordar que “durant dècades els que governaven van pensar que el turisme seria la panacea. Ni tal sols el van planificar bé! La seua única recepta va ser la venda d’apartaments sense crear cap atractiu més enllà de les platges i, inclús, inventant-se platges que no existien. El formigó no és atractiu per al turista. El que busca la majoria de gent són espais naturals, pobles bonics i sostenibles amb atractius propis. I això és el que hem de potenciar a Orpesa”.

“Volem potenciar l’agricultura km 0 al nostre municipi, a més de l’artesania i la cultura. Això pot generar més llocs de treball durant tot l’any. També volem atraure empreses tecnològiques petites i mitjanes que vulguen desenvolupar el seu negoci ací”, va dir la candidata de Compromís, que va remarcar que “per a generar economia primer haurem d’invertir en fer que el nostre municipi siga més vivible: primer, per a la gent d’ací, i després per als qui vulguen vindre ací a viure i a treballar”.

“Compromís per Orpesa va ser l’únic partit que ja va parlar fa 20 anys de bogeria del model de creixement que es proposava. I ara tots sabem que tenia raó. Per això és la veu necessària a l’Ajuntament ara també, per què Compromís ací és sinònim de sentit comú, de cordura i de prioritzar el bé comú per damunt de qualsevol interès polític, especulatiu o persona”, va assegurar Bárbara Gual.

David Ribés: “La veu de Compromís és necessària a Orpesa”

El candidat a l’alcaldia David Ribés va tancar l’acte. Ribés va iniciar la seua intervenció agraint el treball d’Eric Traver durant la legislatura 2019-2023. “Ha aconseguit ser crític i propositiu a la vegada, aportant més que la força que ha tingut Compromís a l’Ajuntament. Només hem tingut una veu a l’Ajuntament, però per sort era la veu d’Eric. A mi Eric em representa i tornarà a fer-ho”. Sobre la Renegà, Ribés va remarcar que “Eric Traver és el que més ha treballat per la seua protecció aquesta legislatura”.

Ribés va incidir en que el programa que presenta Compromís inclou mesures per a tota la ciutadania. “Som un equip jove i en la visió que transmetíem d’Orpesa semblava que només hi haguera interès pels joves. El nostre programa recull mesures d’envelliment actiu i para atenció als problemes dels majors. Alguns pateixen depressions profundes, addiccions, alguns perden el treball als cinquanta, alguns són dependents, altres no poden accedir a molts llocs perquè no estan adaptats a la seua cadira de rodes”, va destacar el candidat de Compromís.

David Ribés també va parlar del debat de Radio Castellón-Cadena SER, celebrat dos dies abans. “Va ser una experiència molt interessant. Estàvem convidats PSOE, PP, Ciudadanos i nosaltres. El candidat del PP no va acudir, els que el coneixem no ens vam estranyar, tampoc va deixar que vinguere la número dos, ella va participar des de Facebook, ara els que no la coneixíem ens comencem a fer una idea. En un ambient prou distés però davant d’un micròfon de la SER, jo vaig aportar idees que les altres candidates van apuntar i que segurament faran seues”. Ribés va animar a votar a Compromís perquè “la vostra veu és necessària”.

Per a vore el vídeo sencer de l’acte punxa al següent enllaç:

https://www.facebook.com/compromisorpesa/videos/779606280480452