Traver considera que els veïns no han de pagar la construcció d’unes infraestructures “imposades per l’Estat en plena època del boom immobiliari”
“Calen nous acords entre administracions on, a banda de resoldre eixe cost, s’analitzen prioritàriament qüestions socials, ambientals i de desenvolupament sostenible”
El portaveu de Compromís per Orpesa, Eric Traver, ha presentat una moció per a demanar al Govern Central que assumisca el cost del cànon a satisfer pels ajuntaments afectats per la construcció de dessaladores, entre ells Orpesa. Traver considera que els veïns d’Orpesa no han de pagar la construcció d’unes infraestructures “imposades per l’Estat en plena època del boom immobiliari per permetre i promoure grans actuacions urbanístiques en el litoral de Castelló”.
Acuamed (la societat estatal “Aguas de las Cuencas Mediterráneas, S.A.”) va signar convenis amb diversos ajuntaments, entre ells Orpesa i Cabanes, per a la construcció de les dessaladores. “En el nostre cas, la dessaladora estava lligada al desenvolupament del macro projecte Marina d’Or Golf, un pla urbanístic que mai s’ha arribat a materialitzar”, recorda Eric Traver. En el cas d’Orpesa, la dessaladora va ser acceptada per l’Ajuntament amb els vots favorables del PP, Gio i PSOE.
Compromís va votar en contra. “Ja vam advertir que la construcció d’aquesta planta dessaladora hauria d’estar vinculada a la construcció del PAI Marina d’Or Golf, però cap grup municipal ens va donar suport”, recalca Traver.
Passats els anys, aquestes infraestructures s’han posat parcialment en funcionament, signant amb alguns dels ajuntaments convenis temporals per eixir del pas, però amb un horitzó en el qual seran els ajuntaments qui acaben fent-se càrrec del cost no subvencionat de la construcció. La dessaladora de Cabanes-Orpesa va rebre de fons Feder europeus 17,2 milions d’euros que, de moment, hauran d’assumir els veïns.
Quantitat d’aigua allunyada de les necessitats reals
A més del cost de la planta i del preu més car, el conveni transitori obliga a fer-se càrrec d’una quantitat d’aigua dessalada allunyada de les necessitats reals, que els ajuntaments, com en cas per exemple d’Orpesa, no necessitem a hores d’ara els litres assignats, però sí els drets d’aigua per a poder continuar desenvolupant-nos econòmicament.
“Cal apostar perquè se signen nous convenis on l’Estat assumisca el seu cost, però també on es determinen els drets d’ús en el quals es contemplen usos ambientals per recuperar pous i aigües subterrànies, usos d’adaptació al canvi climàtic (moments de sequera), usos agrícoles, humans i de desenvolupament econòmic amb premisses de sostenibilitat”, exposa la moció de Compromís.
Per això, considerem que “calen nous acords entre administracions on, a banda de resoldre eixe cost, s’analitzen prioritàriament qüestions socials, ambientals i de desenvolupament sostenible”.