La moció presentada per Compromís per Orpesa, i que es debatrà en el ple ordinari de setembre, busca que “l’Ajuntament d’Orpesa mostre el seu rebuig a cedir el romanent al Govern central”.

Eric Traver defensa aquesta mesura per que els consistoris puguen “fer front a les despeses derivades de les mesures de reactivació socioeconòmica o d’emergència que calen dur-se endavant”.

Compromís per Orpesa ha presentat una moció que es debatrà en el ple ordinari d’aquesta vesprada que té com a principal objectiu que l’Ajuntament d’Orpesa “manifesta el seu rebuig a l’acord signat entre el Govern espanyol i la FEMP (Federació espanyola de municipis i províncies) el passat 4 d’agost per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’Agenda Urbana i les polítiques de cures i suport a la cultura”. En altre paraules, “volem que Orpesa mostre el seu rebuig a cedir el romanent al Govern central”.

Així ho ha explica el portaveu de Compromís per Orpesa Eric Traver, que detalla que la moció també “insta al Congrés dels diputats i al Govern de l’Estat a legislar per tal de garantir la suficiència financera i autonomia pressupostària dels municipis, sempre acompanyat d’avaluacions d’impacte competencial i econòmic dels ens locals i mesures compensatòries, si fora el cas”.

Eric Traver explica que el text presentat per Compromís busca que l’Ajuntament d’Orpesa “reclame al Govern Espanyol que es permeta als municipis disposar dels superàvits de 2019 i els romanents acumulats, per poder fer front a les despeses derivades de les mesures de reactivació socioeconòmica o d’emergència que calen dur-se endavant. A més, cal que l’estat garantisca recursos a aquells ajuntaments que no disposen de tals romanents, de tal manera que no es genere ciutadans de primera i de segona”.

El text de Compromís recorda que “el Govern espanyol i la FEMP signaren l’acord per contribuir des dels municipis a desenvolupar una mobilitat sostenible, l’Agenda Urbana i les polítiques de cures i suport a la cultura”. En aquest acord  “s’incorporen unes ajudes de vora 5.000 milions d’euros als municipis que transferisquen voluntàriament els seus romanents de tresoreria, que es retornaran en 15 anys a partir de 2022. Una mena de xantatge per a que els municipis cedim els nostres diners, amb el conseqüent risc de mancar de liquiditat i sols flexibilitzant la regla de despesa el 2020”.