Aquesta pujada dels preus es deu a la posada en funcionament d’una dessaladora de la que sempre ens hem desmarcat per considerar-la innecessària i per què els costos derivats de la seua construcció i manteniment són molt elevats”, recalca Eric Traver

“Hem estat revisant les últimes factures de l’aigua, les hem comparades amb les dels trimestres anteriors i hem pogut confirmar que l’augment que s’ha aplicat ha sigut molt significatiu, indica el portaveu de Compromís a Orpesa

El portaveu de Compromís per Orpesa, Eric Traver, ha denunciat públicament l’augment dels preus de l’aigua potable a conseqüència de la posada en marxa de la planta dessaladora, un increment que s’ha vist reflectit en les últimes factures que l’empresa subministradora ha emès. “Aquesta pujada dels preus es deu a la posada en funcionament d’una dessaladora de la que sempre ens hem desmarcat per considerar-la innecessària i per què els costos derivats de la seua construcció i manteniment són molt elevats”, recalca Eric Traver.

A pesar de que la planta dessaladora de Cabanes-Orpesa està en marxa des de desembre, els primers rebuts afectats pels nous preus han sigut els corresponents als mesos de juliol, agost i setembre. Així, els veïns d’Orpesa han vist aquest trimestre incrementats els preus de les seues factures de l’aigua tal com es reflectia en la nova taxa aprovada el passat febrer que, baix la denominació de “Compra d’aigua a la dessaladora”, incloïa una quota fixa per l’aigua dessalada de 6’59 euros trimestrals més una segona quota variable de 0’3003 euros per metre cúbic.

Segons l’Institut Nacional d’Estadística (INE), cada ciutadà consumeix una mitjana 136 litres d’aigua al dia, la qual cosa suposa 48’18 metres cúbics anuals. Aquest consum tindrà amb la nova taxa un cost addicional anual de 14’5 euros per persona. En una casa amb quatre membres hi haurà un cost addicional de 26’36 euros per la quota fixa (6’59 euros x 4 trimestres) més 58 euros per la quota variable (14’5 euros anuals per 4 persones), que suposaran 84’36 euros anuals. O cosa que és el mateix, un augment de 21’09 euros per rebut de l’aigua sense haver variat el consum, segons les dades facilitades per l’Ajuntament.

Compromís es va desmarcar del triomfalisme en que PSOE i Ciudadanos celebraven la posada en marxa de la dessaladora. Mitjançant un comunicat de premsa, van assegurar que la factura de l’aigua s’incrementaria en 5 euros. A més, l’alcaldessa va afegir al ple que l’augment de preus seria “insignificant”. Als pocs mesos, la realitat confirma que les previsions que va fer el bipartit estaven totalment errades. “Les advertències que vam llençar quan es va aprovar la nova taxa de l’aigua s’han confirmat”, ressalta Eric Traver.

“Hem estat revisant les últimes factures de l’aigua, les hem comparades amb les dels trimestres anteriors i hem pogut confirmar que l’augment que s’ha aplicat ha sigut molt significatiu. Per exemple, una casa del poble que va pagar 14,56€ per 18 metres cúbics en els mesos d’abril, maig i juny, ha pagat els tres mesos següents 35,20€ per 15 metres cúbics”, explica el portaveu de Compromís a Orpesa, que ressalta que “aquest augment es notarà a les butxaques dels veïns ja que pagaran prou més a pesar de no augmentar el consum”.

Eric Traver afegeix que, a més del que respecta al rebut trimestral de l’aigua, la planta dessaladora comporta unes pèrdues molt importants a les arques municipals. Sense anar més lluny, el pressupost de 2019 va incloure un resultat negatiu de 467.000 euros entre els ingressos i les despeses relacionades amb la dessaladora.

En aquest sentit, cal recordar que el ple va aprovar a proposta de Compromís un requeriment al Govern central per a que assumira el cost del cànon a satisfer pels ajuntaments per la construcció de la dessaladora. “Seguirem treballant per a aportar solucions a un projecte que mai hem ratificat i que estava pensat per a garantir subministrament al fallit PAI de Marina d’Or Golf. Ara som els veïns els que hem de pagar les conseqüències de la seua construcció i posada en funcionament”, explica el portaveu de Compromís a Orpesa.