El pressupost venia acompanyat d’un informe desfavorable d’Intervenció i contempla unes pèrdues de 467.000 euros per la posada en marxa de la dessaladora

PSOE i Ciudadanos van votar en contra de l’esmena de Compromís per a adquirir equips de climatització per a l’escola d’estiu o de repavimentar la carretera de Miravet

El nostre portaveu, Eric Traver, va deixar ahir clar a l’inici de la seua intervenció que la voluntat de Compromís per Orpesa era recolzar el nou pressupost. Es tractava, després de molts anys, d’uns comptes presentats per un govern distint al del Partit Popular i, a més, incorporava diverses novetats interessants. I així ho va fer saber Traver al ple d’ahir, després de destacar l’augment de les aportacions a la Unió Musical o la Creu Roja, la partida per al nou local del club de gimnàstica o per als estudis dels edificis de la tercera edat o la piscina.

No obstant això, no tots els aspectes dels pressupostos del PSOE i Ciudadanos eren tan positius. En primer lloc, ens trobem en que el document venia acompanyat d’un informe desfavorable del departament d’Intervenció, qui controla internament la gestió econòmica municipal. Mal començament.

En segon lloc calia analitzar amb deteniment com afectava la posada en funcionament de la planta dessaladora als comptes municipals. L’alcaldessa va destacar els dies previs al ple i en la mateixa sessió els 976.000 que s’esperava ingressar per la venta de l’aigua (al que hauríem d’afegir 185.000 per la concessió), però en cap moment va nomenar la contrapartida. L’apartat de despeses del pressupost contempla unes pèrdues en concepte d’abastiment d’aigua d’1.628.000 euros. Aquestes xifres ens deixen un resultat negatiu de 467.000 euros. És a dir, destinem el 8’94% de les despeses de l’any a la dessaladora.

Evidentment, ni govern ni la resta de l’oposició van fer cap tipus de menció a aquestes dos circumstàncies, sobretot de les pèrdues de la dessaladora ja que els tres partits en són còmplices de les mateixes. Sobre l’informe negatiu, tant PP com ara PSOE i Ciudadanos no tenen cap problema a botar-se’l sempre i quan la proposta que ells plantegen puga eixir endavant.

Fetes aquestes consideracions, Compromís no estava en predisposició de votar a favor dels nous pressupostos. Encara així, vam valorar la possibilitat d’abstenir-nos, encara que fora simbòlicament. L’única premissa per a no votar negativament era l’aprovació d’una esmena que pretenia redistribuir un total de 30.000 euros. Una quantitat poc considerable.

Eric Traver va proposar destinar 20.000 euros de Propaganda (d’un total de 57.000 euros) i 10.000 euros de Festes (d’un total de de 120.000 euros) per a destinar-los a l’adquisició d’equips de climatització per a l’escola d’estiu, la redacció i execució d’un estudi per a la posada en valor del jaciment d’Orpesa la Vella i la pavimentació de la carretera Orpesa-Miravet. Compromís pretenia destinar 10.000 euros per a cada concepte per tal d’habilitar unes partides que es complementarien en el romanent.

Després de fer-li arribar la proposta a l’alcaldessa uns dies abans del ple per a poder estudiar el text i que no puguera acusar-nos de lliurar-li-la en l’últim moment, PSOE i Ciudadanos van votar en contra de l’esmena al·legant, bàsicament, que no anaven a canviar el pressupost per nosaltres. No hi havia cap voluntat d’acord. Sí que va votar a favor de l’esmena el PP, els quals després van posar en dubte la viabilitat de les nostres propostes.

Atenent a aquestes circumstàncies, no hem tingut una altra eixida que votar en contra. Ni hem pogut participar en la seua confecció, ni volem validar el despropòsit de la dessaladora. Així, la nostra voluntat per a acordar continua intacta des del principi de la legislatura.