Al PP li convenia silenciar l’oposició i ho va acabar tenint a l’aconseguir un missatge uniforme en tots els mitjans.

I el que era una tònica en el PP, també ho és amb el PSOE i Ciudadanos. La manera de funcionar no ha canviat gens.

Durant les últimes legislatures, llegir la premsa provincial era llegir butlletins informatius del Partit Popular. No hi havia dia en que no publicaven una foto de l’alcalde i els seus regidors explicant la seua excel·lent gestió al front de l’Ajuntament d’Orpesa. Va haver un diari que va ser una excepció, però amb el temps també va caure a la temptació. Al PP li convenia silenciar l’oposició i ho va acabar tenint a l’aconseguir un missatge uniforme en tots els mitjans.

El sistema era molt senzill. A canvi d’unes quantioses sumes de diners, encobertes en contractacions publicitàries, l’Ajuntament aconseguia que diàriament els periòdics només escriviren sobre el govern local. El negoci per a ells era molt rendible, simplement havien de fer còpia-pega de les notes de premsa que redactava el gabinet de premsa municipal (que paguem entre tots els veïns i en el que l’oposició no té cap espai) i que enviaven als diaris en qüestió, que fins i tot s’estalviaven enviar als plens a cap redactor.

Una homogeneïtzació del missatge que tenia dos culpables clars, els compradors i els venuts. Una simbiosi que els semblava perfecta però que deixava dos clars perjudicats: els lectors i, sobretot, la democràcia. Òbviament, aquest acord es rubricava amb els diners de tots. Tots dos parts fan negoci amb els diners dels veïns d’Orpesa. Les quantitats que es donaven arbitràriament eren considerables.

Per exemple, Mediterráneo va rebre de l’Ajuntament d’Orpesa 57.464 euros, 45.852 euros, 52.197 euros i 53.371 euros entre 2014 i 2017. Per la seua part, El Mundo va rebre aquests anys 22.633 euros, 19.378 euros, 20.325 euros i 18.208 euros. Tot això sense cap tipus de contractació pública al superar els imports per als contractes menors, de més 15.000 euros anuals.

I el que era una tònica en el PP, també ho és amb el PSOE i Ciudadanos. La manera de funcionar no ha canviat gens. L’Ajuntament destina grans quantitats de diners públics per a promocionar els 7 regidors del govern i ocultar l’oposició.

Un exemple clar el veiem justament avui amb la informació del ple ordinari de març. Al text no es nomena per a res les dos mocions nostres que es van aprovar per unanimitat i, com que no tenen cap vergonya, directament tallen la foto de la peça informativa justament per a deixar fora el nostre portaveu Eric Traver.

I així es com l’Ajuntament compra la premsa i la premsa es ven. Afortunadament, disposem de les xarxes socials per a difondre tot el treball que anem fent des de l’oposició i la posició que prenem en els plens, seguint els nostres propis criteris. El que sí que ens pareix greu és la mercantilització de la informació amb l’erari públic. L’autobombo i la propaganda encoberta no poden estar mai per damunt de la democràcia i el dret a una informació plural.