Compromís aporta una solució a la falta de protecció del paratge ubicat en el litoral sud d’Orpesa, que no és una altra que declarar la Renegà com paratge natural municipal

La moció proposa també crear una microreserva de flora en l’entorn de la torre de la Corda i regular l’accés de vehicles de tracció motora a la Renegà

El portaveu de Compromís per Orpesa, Eric Traver, ha enregistrat una moció amb un clar objectiu: protegir el paratge de la Renegà. La proposta, que es debatrà la setmana següent en el ple ordinari de març, aporta una solució a la falta de protecció del paratge ubicat en el litoral sud d’Orpesa, que no és una altra que declarar la Renegà com paratge natural municipal.

«Després de molts anys de sobreexplotar les costes mediterrànies hem arribat a un punt on quasi no comptem amb espais naturals en entorns marítims. Una de les zones amb major valor paisatgístic i mediambiental del nostre litoral és La Renegà. Aquesta zona es troba amenaçada per les urbanitzacions que l’envolten, per la qualificació del seu sòl i per la quantitat de vehicles que entren i destrossen la capa vegetal», exposa Eric Traver.

Compromís recorda que «la zona nord de la Renegà compta amb una espècie de flora autòctona i d’alt valor mediambiental com és l’acis valentina, a la parcel·la de la Torre de la Cordà, la qual cosa no fa sinó augmentar la necessitat d’actuar per tal de protegir dit entorn».

Per tot això, Compromís per Orpesa proposta crear un paratge natural municipal, que incloga la parcel·la número 175 (qualificada com a parcel·la forestal no urbanitzable) i una microreserva de flora en la zona de la Torre de la Corda.

Regulació de l’accés a la Renegà

A més, la moció inclou un segon punt en el que es demana regular l’accés de vehicles de tracció motora a l’interior de la Renegà mitjançant la col·locació dels elements pertinents en els túnels d’entrada, una mesura que «també influirà positivament en la regeneració i desenvolupament de l’entorn». «Considerem que els vehicles de tracció motora poden aparcar perfectament fora del paratge sense necessitat d’accedir dins la Renegà», indica Eric Traver.