La consellera d’Educació, Raquel Tamarit, i la d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han presentat aquest projecte en el que participarà l’IES Torre del Rei

“És un projecte que només té avantatges, perquè s’aconsegueix l’autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables”, valora Mollà

La Generalitat Valenciana posa en marxa el programa ‘#zero, energia de proximitat’, la primera fase de la qual instal·larà plaques solars en un total de 114 instituts d’educació secundària repartits en 71 municipis de la Comunitat amb l’objectiu de reduir més de 9.000 tones de CO₂ a l’any i aconseguir un estalvi de 6,9 milions d’euros en la factura anual de la llum.

La consellera d’Educació, Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, han estat les encarregades de presentar als equips directius dels centres educatius implicats i als representants dels municipis on se situa la primera fase d’aquesta iniciativa conjunta.

Per províncies, participaran en aquesta primera etapa 17 instituts de 14 poblacions de Castelló; 57 de 32 pobles i ciutats de València i 40 instituts de 25 municipis de la demarcació d’Alacant. L’IES Torre del Rei d’Orpesa serà un dels centres de secundària que participarà en aquest projecte.

La titular d’Educació, Raquel Tamarit, ha detallat que “la primera fase d’implantació del programa es desenvoluparà amb un pressupost de 14,47 milions d’euros per part de la Conselleria d’Educació”. Durant la pròxima tardor, “publicarem la licitació dels projectes d’execució, les direccions d’obra i la instal·lació dels panells solars en els 114 instituts fixats”.

“És un projecte que només té avantatges, perquè s’aconsegueix l’autoproveïment energètic dels centres educatius; es reparteixen els excedents entre les famílies més vulnerables, per a no deixar a ningú enrere en el procés de transició ecològica, i s’accelera la descarbonització reduint la nostra petjada”, ha valorat la consellera d’Agricultura Mireia Mollà.

Quant a la distribució de l’excedent energètic, Mireia Mollà ha explicat que seran els instituts els qui facin un primer filtre, a través de les dades sobre les famílies en risc d’exclusió social, i després els serveis socials al costat de la Conselleria de Polítiques Inclusives acabaran determinant el llistat de les famílies que es beneficiaran.