L’Ajuntament d’Orpesa, des del màxim respecte a l’autonomia municipal demane recordar el nostre veí, Caralampio Galarza Traver, amb la restitució de la placa commemorativa al centre cultural de Borriana, per tal de recordar-lo, així com a la resta de les víctimes que van patir la repressió franquista en la presó de la Mercè

La Mercè, antigament convent i actualment centre cultural de Borriana, va ser, durant part de la seua història un centre de reclusió forçosa on milers de persones, inclosos menors d’edat, van ser empresonats sense cap mena de garantia legal, en condicions infrahumanes, vulnerant-se els drets humans més bàsics i amb nombroses execucions sumaríssimes

Compromís per Orpesa ha presentat una moció per a que l’Ajuntament d’Orpesa inste l’Ajuntament de Borriana a reposar la placa en memòria de les dones i els homes que van patir la persecució franquista per buscar la llibertat, retirada del centre cultural la Mercé per la regidoria de Cultura (Vox), “per tal de no oblidar els milers de persones que van patir la repressió en la presó provisional en què es va convertir el convent de la Mercè de Borriana en els primers anys de postguerra”, ha explicat el regidor de Compromís David Ribés.

Segons la documentació, en les instal·lacions de la Mercè, entre execucions i pallisses, van morir 28 persones, 4 de Borriana, i altres 24 persones que provenien d’altres localitats. Entre ells un veí d’Orpesa, en Caralampio Galarza Traver.  

La Mercè, antigament convent i actualment centre cultural de Borriana, va ser, durant part de la seua història un centre de reclusió forçosa on milers de persones, inclosos menors d’edat, van ser empresonats sense cap mena de garantia legal, en condicions infrahumanes, vulnerant-se els drets humans més bàsics i amb nombroses execucions sumaríssimes.

Alguns testimonis relaten que «en cadascuna de les sales de la Mercè on s’amuntegaven les persones detingudes hi havia vora 200 persones, en la foscor, sense espai ni per moure’s». «Les pallisses i la violència eren contínues i hi havia obligatorietat d’escoltar missa a punta de metralleta».

Per fer-se idea de la magnitud de la repressió que es va viure al recinte de Borriana, el  llibre d’altes i baixes de la Mercè, per on van passar al voltant de 4.000 persones, comença el seu registre el 9 d’abril de 1939  i acaba el setembre de 1942. Només en Borriana, en els dies entre el 9 i el 30 d’abril d’eixe any es van detindre a 290 hòmens i 44 dones.

L’Estat social i democràtic de dret en què s’ha constituït la nostra societat està basada en uns valors superiors al seu ordenament jurídic, com són la llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polítics. Valors oposats als de la dictadura franquista i al que va suposar el règim i la repressió violenta sobre la qual es va edificar la dictadura.

Precisament per això, per enriquir la Mercè no només com a espai cultural sinó com a símbol de defensa de les llibertats, l’any 2016 es va col·locar una placa commemorativa per tal de recordar les víctimes que van patir la repressió.

Tant és així, que el propi alcalde de Borriana, tot i ser soci del regidor de Vox que ha decretat retirar el recordatori, ha qualificat la decisió del seu company a l’equip de govern com a “arbitrària totalment desafortunada i que ens recorda a temps ja superats”.

Per això, considerem que l’Ajuntament d’Orpesa, per tal de col·laborar en superar esta arbitrarietat, per tornar als temps actuals, com a institució democràtica i garant dels valors que consagra la Constitució, i des del màxim respecte a l’autonomia municipal demane recordar el nostre veí, Caralampio Galarza Traver, amb la restitució de la placa commemorativa al centre cultural de Borriana, per tal de recordar-lo, així com a la resta de les víctimes que van patir la repressió franquista en la presó de la Mercè.